Европа

Хиляди бягат от наводнените райони в Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

10 дни след взривяването на язовира Нова Каховка все повече хора бягат от ужасите на войната в Закарпатието в западната част на страната. Според ООН хуманитарна криза е възникнала не само в наводнените села, но и в целия регион. Както и в миналото, разлятият язовир е осигурявал електроенергия и питейна вода на стотици хиляди хора.

 

Тук, в Мукачево, е трудно да се намерят квартири, защото бежанците са ги наели всичките. Местните жители казват, че през последните няколко дни са дошли много хора, които са избягали заради експлозията на язовира. Това са заможни хора, които са успели да дойдат със собствените си автомобили. Те не искат да спят в бежански лагер, а просто искат да са по-близо до Запада.

Золтан Сипошеги – журналист Euronews Унгария

Цели конвои от хора, търсещи закрила, се отправят на запад от наводнения регион. Властите в Киев са поискали от общините в граничния регион да се подготвят за приемане на бежанците и да им предоставят помощ.

Неправителствената организация Hungarian Baptist Relief Service на границата с Унгария дава добър пример. Там вече са подготвени няколко тона хуманитарни доставки.

Ръководителят на обекта съобщава, че тази седмица ще започне мащабен транспорт на помощи към кризисния регион, който включва храна, дрехи, спално бельо, матраци и лекарства.

 

Тъй като има недостиг на вода поради скъсването на язовира, първо ще доставим 1000-литрови контейнери на нуждаещите се. Те ще бъдат напълнени предварително, за да имат какво да пият.

Чсаба Наги, председател на баптистката благотворителна организация

Експертите смятат, че скъсването на язовира няма да предизвика бежанска вълна като миналата година. Това е така отчасти защото тези, които са искали да напуснат района, вече са го направили, и отчасти защото повечето от тях искат да изчакат водите на наводненията в съседните области Херсон и Запорожие да се оттеглят, за да могат да се върнат по домовете си възможно най-бързо.