Европа

Разрушения, наводнения и евакуации след взрива на стена на язовира "Нова Каховка"

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

След взривяването на стената на язовира "Нова Каховка" и Русия и Украйна изпратиха екипи, за да помогнат за евакуацията на местните от двете страни на река Днепър - едната под контрола на Москва, другата на Киев. 

Десетки селища останаха под вода, а изтеглянето на местните беше затруднено не само заради приливната вълна, а и заради опасността от мините, заложени в района. 

Нивото на водата се покачи толкова много на места, че улиците се превърнаха в реки.

Спасителите търсеха оцелели и блокирани с лодки. 

Киев и Москва си размениха взаимни обвинения за нападението срещу язовира и водноелектрическата централа, които се намират на територия под руски контрол. 

Западът категорично осъди атаката. От ООН посочиха, че това е още един пример за цената на войната върху хората.

 

Това е още една опустошителна последица от руската инвазия в Украйна. Виждаме ефектите в над 80 градове и села по поречието на реката. Масови наводнения, широкомащабни евакуации, опустошаване на околната среда, унищожаване на новозасадени култури. Има заплаха и за АЕЦ „Запорожие“, най-голямото ядрено съоръжение в Европа. Най-малко 16 000 души вече са напуснали домовете си, загубили са дома си с безопасни и чиста питейна вода. Още много хиляди са изложени на риск.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Все още не са изяснени подробностите около взрива на язовирната стена и кой стои зад него. 

Според западни експерти с атаката Русия се опитва да спре украинската контраофанзива. Висш украински военен увери, че това няма да попречи на контраатаката за освобождаване на окупираните територии.