Европа

Зеленски: Окупаторите умишлено взривиха Каховската ВЕЦ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Журналист
Moldova Summit Zelenski AP Снимка: АП, архив

Президентът на Украйна нарече срутването на стената на язовир Каховка в Южна Украйна „най-голямата причинена от човек екологична катастрофа в Европа от десетилетия“. За Володимир Зеленски, който говори по видеовръзка на форума на Б9 в Братислава, руските окупатори умишлено са взривили дигата и централата. Освен това Киев призова за провеждането на спешна среща на Съвета за сигурност на ООН, на която да бъде обсъдена по думите ѝ "руската терористична атака" срещу язовир "Нова Каховка". 

 

Днес руските терористи за пореден път доказаха, че са заплаха за всичко живо. Снощи те взривиха дигата на водноелектрическата централа Каховка. Знаеха много добре какво правят. Само си представете обема на водата, която съдържа този язовир. Той беше един от най-големите резервоари в Украйна. Продължават наводненията в южните райони на страната. 80 града и села са под водата. Евакуацията вече е започнала... Русия взриви бомба за масово унищожаване на околната среда. Това е истински екоцид. Повече от година Русия контролира язовира и цялата водноелектрическа централа в Каховка. Физически е невъзможно да бъде взривена отвън, чрез обстрел. Минирана е от руските окупатори. И те взривиха стената. И това още веднъж демонстрира цинизма, с който Русия се отнася към хората, чиято земя е окупирала. Това е най-голямата причинена от човека екологична катастрофа в Европа от десетилетия. А Русия е най-опасният терорист в света. И затова поражението й – поражение, което ние така или иначе ще гарантираме – ще бъде най-същественият принос за сигурността на нашия регион, Европа и целия свят.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба също осъди атаката срещу Каховска ВЕЦ.

"Увреждането на околната среда е от особено значение. Цели екосистеми са изправени пред дългосрочни и необратими щети поради наводненията. Животните в зоологическата градина в Нова Каховка вече са загинали от покачването на водата и това е само началото на щетите за фауната в южната част на Украйна, по поречието на река Днипро и в Черно море", отбеляза Кулеба.

"Призоваваме всички правителства и международни организации да осъдят действията на русия и да подкрепят Формулата за мир на президента Зеленски. Неговите елементи „Предотвратяване на екоцида“, „Ядрена безопасност“ и „Енергийна безопасност“ са много актуални в момента", обяви външният министър на Украйна.