Европа

ЕС и НАТО осъдиха унищожаването на язовирната стена на ВЕЦ „Каховка“ в Южна Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

ЕС е готов да задейства механизма за гражданска защита в подкрепа на Украйна след взривяването на стената на язовира "Нова Каховка". Това се посочва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и еврокомисаря по действията при кризи Янез Ленарчич. Атаката срещу водноелектрическата централа бе осъдена от редица международни лидери. 

 

Украйна смята, че ударът и разрушаването на язовирната стена на ВЕЦ „Нова Каховка“ е отговор на нейната контраофанзива на Изток.

 

Ние разбираме, че този инцидент е реакция на врага на действията на (украинските) сили по отбрана. Руснаците са били уморени от напрежение по отношение на контраофанзивата. Очевидно са изпуснали нервите си, затова са извършили тази причинена от човек катастрофа. Била е подготвяна от дълго време. Ние предупредихме за подобни действия. Бяха доставени експлозиви, още когато десният бряг на Днепър беше още окупиран. Врагът редовно (ни) изнудваше и намекваше, че е възможен взрив на Каховската ВЕЦ.

Наталия Хуменюк – директор на съвместен координационен пресцентър на Силите за отбрана в Южна Украйна 

Очаквано, Кремъл обвини Украйна. Според говорителя Дмитрий Песков, обстрелът на язовира е бил „саботаж“.

 

Ясно е, че този саботаж е с цел лишаване на Крим от вода. Нивото на водата в резервоара пада, съответно намалява и водоподаването към Крим.

Дмитрий Песков – говорител на Кремъл

Няма риск за сигурността на Запорожката АЕЦ след разрушаването на Каховската ВЕЦ. Това заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси.

И, че продължителна липса на охлаждаща вода в Запорожката АЕЦ обаче би прекъснала работата на резервните дизелови генератори.

Атаката срещу язовирната стена на ВЕЦ „Нова Каховка“ в Южна Украйна провокира вълна от международно осъждане, като повечето страни на Запад обвиниха Русия. Като „ново измерение“ на войната я определи канцлерът на Германия.

 

Първо, важно е да се заеме ясна позиция по този въпрос. Тази атака се включва към многото престъпления, които видяхме в Украйна и които се приписват на руски войници. Тя е част от войната, при която винаги са атакувани цивилни цели, градове, села, болници, училища, инфраструктура.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

Осъдителна позиция зае и генералният секретар на НАТО.

 

Разрушаването на стената на язозир Каховка излага хиляди цивилни на риск и причинява сериозни щети на околната среда. Това е възмутителен акт, който демонстрира за пореден път бруталността на войната на Русия в Украйна.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО

В „Туитър“ Шарл Мишел заяви, че разрушаването на язовирната стена „ясно се квалифицира като военно престъпление“, за което Русия трябва да бъде подведена под отговорност.

 

Коментар на международния ни редактор Ирина Иванова вижте в следващото видео: