Свят

Съдбата на над 5000 войници на ЧВК „Вагнер“ в Африка е неясна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Паравоенната групировка "Вагнер" ще продължи да действа в Мали и Централноафриканската република. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. Той добави, че бунтът на организацията в Русия няма да се отрази на отношенията между Москва и нейните съюзници.

 

Централноафриканската република е една от тези страни - заедно с Мали - чието правителство официално е поискало частна военна компания. Французите и други европейци изоставиха Централноафриканската република и Мали. Те ограничиха присъствието на антитерористични контингенти там и закриха военни бази, които бяха предназначени за борбата с тероризма.

Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия

Тази карта показва доказаното присъствие на войски на Вагнер в Африка. Разследване отдавна потвърди, че силите на наемническата групировка играят все по-важна роля в дългогодишните вътрешни конфликти в Мали, където те бяха обвинени в извършването на клането в Мура. Сведения има за войски в Либия, Мозамбик и Судан.  Под въпрос остава бъдещето на над 5000 войници на компанията в Африка след като собственикът на Вагнер Евгений Пригожин заяви, че компанията няма да подпише задължителен договор с Министерството на отбраната на Русия на 1 юли. Припомняме, че частната паравоенна група "Вагнер" за първи път се прочу в международен план с участието си в анексирането на украинския Крим от Русия през 2014 г.