Свят

Лавров: САЩ не са замесени в действията на "Вагнер"

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че посланикът на Съединените щати в Москва се е свързал с руски представители, за да сигнализира, че Вашингтон не е замесен във въоръжения бунт на наемниците от групата Вагнер. Той допълни, че Лин Трейси също така е подчертала, че Съединените щати разглеждат събитията като вътрешна работа на Русия. Лавров коментира и слуховете, че американското разузнаване е знаело за планирания бунт.

 

Запознах се с начина, по който събитията в Русия се отразяват в западните медии. CNN съобщи, че американското разузнаване е знаело за предстоящия бунт няколко дни преди по-рано, но е решило да не казва на никого за това. Очевидно с надеждата, че бунтът ще успее.

Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия

След повече от 24 часа мълчание, лидерът на Вагнер Евгений Пригожин направи изявление в социалната мрежа Телеграм. Той заяви, че походът му към Москва е разкрил цитирам "най-сериозните проблеми със сигурността в цялата страна". Пригожин допълни, че Вагнер няма да подпише договор с военното министерство на Русия и от първи юли частната му военна компания спира да съществува. 

 

Не убихме нито един войник. За един ден бяхме само на 200 километра от Москва. Влязохме и напълно поехме контрола над град Ростов. Показахме майсторски умения в това как трябваше да изглежда 24 февруари 2022 г. Нямахме за цел да сваляме правителството, а да спасим нашата компания.

Евгений Пригожин - лидер на ЧВК “Вагнер”

По време на събрание на правителството на Русия в Москва, премиерът на страната Михаил Мишустин призова членовете на кабинета си да застанат зад своя президент Владимир Путин.

 

Тези дни страната беше изправена пред трудно предизвикателство. Трябва да действаме като един отбор и да опазим единството на всички сили, като застанем зад президента Путин.

Михаил Мишустин - министър-председател на Русия

От своя страна Министерството на Отбраната на Русия съобщи, че руските военни операции срещу "складове за артилерийски боеприпаси" са постигнали своите "цели". В изявлението се казва още, че са били нанесени удари по 83 артилерийски подразделения на Въоръжените сили на Украйна.