Европа

Тодор Тагарев: Участваме активно във военната помощ за Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

България ще продължи активно да участва в процеса на предоставяне на военна помощ за Украйна. Това обяви в испанския град Толедо министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той заедно с колегите си участва в неформална среща на военните и външните министри на ЕС. Тагарев акцентира на способностите на страната ни да разшири производствената база на военната си промишленост. 

"Тази подкрепа (за Украйна) осигурява стратегическа инвестиция в европейската сигурност. Друга свързана тема е увеличеният капацитет на европейската отбранителна индустрия. Аз идвам от България, ние допринасяме значително и по двете точки – като осигуряваме подкрепа за Украйна със съществуващо военно оборудване и амуниции, и с разширяване на производствената база, тъй като България традиционно e специализирана в производството на малки оръжия и амуниции.

Нашият принос е от съществено значение за възможностите, които предоставяме на Украйна за поддържане на нейните суверенитет и териториална цялост.

ЕС използва различни инструменти, ще направим преглед колко ефективни са тези инструменти и къде допълнително трябва да инвестираме в усилията за подкрепа на Украйна", казва Тагарев.