Европа

Украински войници евакуират цивилни от Запорожка област

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Село Роботине в Запорожка област стана поредното освободено населено място от настъпващите украински сили. Войници от 47-ма механизирана бригада на ВСУ евакуираха цивилните жители на селото, използвайки американски бронирани машини "Брадли".

Роботине се оказа в центъра на ожесточени двумесечни сражения. Местни жители не криеха емоциите си, докато бяха спасявани от къщите им.

 

Казаха ни да се приготвим. Докато го правихме, бе нанесен удар. Отнесе половината къща – в стените бяха пробити дупки. Чудихме се какво да вземем с нас, кое е важно? Основно документи. Грабнахме каквото можахме и тръгнахме. Чакахме толкова дълго да ни освободят.

Оксана Храпач – жителка на село Роботине

По данни на украинското военно министерство, руските сили непрекъснато обстрелват Роботине с артилерия. Боевете в района продължават.

Според Института за изследване на войната, пробивът при Роботине е "от тактическо значение", тъй като от там преминава важен път към град Токмак – окупиран от Русия пътен и железопътен възел. Превземането му би било важен етап от контраофанзивата, тъй като украинските сили се опитват да достигнат до Азовско море и по този начин да разцепят на две противника.

Междувременно от канцеларията на главния прокурор на Украйна съобщиха, че трима души са били убити и двама ранени при руски обстрел на няколко села в Донецка област.