Европа

Денков се видя със Зеленски в Атина, обсъдиха Зърнената сделка и сигурността в Черно море

От Euronews България Euronews България
Zelenski Denkov Izdanie Снимка: Слово i дiло

Премиерът Николай Денков проведе среща с украинския президент Володимир Зеленски в рамките визитата на лидерите на страните от Западните Балкани и балканските страни от Евросъюза в Гърция.

Володимир Зеленски благодари на Денков за подкрепата за Украйна в борбата срещу руския агресор, по-специално за неотдавнашните решения за оказване на отбранителна подкрепа, посочват украински издания.

Денков и Зеленски са обърнали специално внимание и на ситуацията в Черноморския регион, и в частност на сътрудничеството на черноморските държави за осигуряване на устойчива сигурност на морето и функционирането на зърнения коридор по алтернативни начини.

„Благодарен съм на България, че осъди едностранното оттегляне на Русия от Черноморската зърнена инициатива. Украйна е готова да използва алтернативни пътища за зърнения коридор. Разчитаме на подкрепата на България в това“, каза Зеленски.

Зеленски потвърди интереса на неговата страна за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ „Белене“ и оборудването към тях. В момента Министерството на енергетиката прави оценка на активите, обясни премиерът.

Премиерът на България потвърди и принципната си подкрепа за Кримската платформа, чиято трета среща на върха ще се проведе в Киев на 23 август.