Свят

Украйна все повече разчита на дроновете за удари и разузнаване

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Докато сраженията в Украйна продължават с нестихваща интензивност, разузнаването с дронове се превърна в ключов инструмент на фронта. 

Под прикритието на гъста растителност, бойци от разузнавателен взвод от специалното подразделение „Очи“ изпращат безпилотни летателни апарати в небето, за да се запознаят с разположението на руските позиции в дълбочина от 20 км на фронтовата линия. 

Един оператор управлява дрона „Матрис 300“, който се използва за наблюдение на позиции в окупираната Луганска област. Друг член на екипа с кодово име „Сокол“ предава видеоматериалите, заснети от безпилотниците, на пехотните подразделения.

Това са истински очи. Ако за човек не е добре да има лошо зрение, за армията е още по-лошо, ако няма очи.

„Сокол“ – оператор на дрон в разузнавателен взвод „Очи“

По необходимост украинските сили са пригодили и развили разузнавателните способности на дроновете – както за наблюдение на движението на врага, така и за нанасяне на удари по различни цели.

Тези модели виждат на по-далечно разстояние от по-често използваните „Маверик“, но операторите се сблъскват с проблеми при управлението им. Трябва да изчакат, понякога дълго, подходящите метеорологични условия, за да ги позиционират на точното място.

Използването на безпилотни летателни апарати както за разузнаване, така и за нанасяне на удари, дава на Украйна възможност да прикрива движението на пехотата, без да използва скъпоструващи артилерийски снаряди, и същевременно да защитава ефективно своите войници.

Руснаците обаче също разполагат с дронове и често нанасят удари по цивилни обекти.