Европа

Руски дронове удариха ключово дунавско пристанище за износ на зърно

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Голяма група руски военни дронове са навлезли в устието на река Дунав и се насочили към пристанищния град Измаил, на границата с Румъния. При атаките тази нощ са нанесени щети на силози за зърно и складове, заяви губернаторът на Одеска област Олег Кипер. Руските терористи са атакували два пъти Одеска област с бойни дронове. Основната цел е пристанищната и зърнената инфраструктура в южната част на областта, заяви той.

Украйна има две основни пристанища на река Дунав - Рени и Измаил. И двете са били обект на нападения и преди.

Руска атака по Измаил, чието пристанище е използвано за износа на зърно, предизвика глобално повишаване на цените на храните в началото на този месец. Около една четвърт от износа на зърно от Украйна минаваше през украинските пристанища по Дунав, преди Русия да се оттегли от сделката за безопасен износ на украинско зърно през Черно море. След това те станаха основен изходен пункт. Зърното се пренася с баржи до румънското пристанище Констанца, а оттам се преразпределя по други дестинации.

Украинският президент Володимир Зеленски посети Запорожка област, където се срещна с бойни бригади, както и с ранени военнослужещи. Той похвали войниците за постиженията им в борбата с окупаторите.

 

Искам специално да благодаря на всички наши войници, които завладяват трофеи и въвеждат в експлоатация руска техника в полза на Украйна. Това е важно доказателство за способността на нашите герои да изземват оръжия от врага и да ги използват за защита на живота на Украйна. Всеки ден трябва да помним: стъпките напред на нашите войници на фронтовата линия носят сигурност и защита на всички наши градове и села.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно украинската армия е прехвърлила резерви и е подсилила позициите си в купянския участък от фронта с оглед на руското настъпление в Харковска област в Източна Украйна. Според украински и руски военни наблюдатели руската армия е достигнала на около 7 км от град Купянск. Местните власти наредиха на жителите на населеното място да се евакуират. Купянск беше освободен от руската окупация миналата година при успешно украинско контранастъпление в Харковска област.