Икономика

Унгария ще произвежда военни дронове в партньорство с германски и израелски компании

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Унгария подписа споразумение за производство на бойни безпилотни самолети в сътрудничество с израелски и германски компании като част от усилията за разрастване и модернизиране на военната и отбранителната си индустрия, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан. В речта си на церемонията по откриването на нов завод за бойни машини в Залаегершег, Югозападна Унгария, Орбан заяви, че безпилотните летателни апарати ще се произвеждат в сътрудничество с израелската компания за отбранителни технологии UVision и с германски партньор, когото не уточни.

 

Мненията могат да се различават, но ако чуя, че дадена страна произвежда и разработва военни технологии в сътрудничество с Германия и Израел, бих се замислил два пъти как бих подходил с нея.

 Виктор Орбан, министър-председател на Унгария

Разрастването на военната индустрия на Унгария идва в момент, когато тя последователно се застъпва за незабавно прекратяване на огъня и мирни преговори между Русия и Украйна. Унгарското правителство отказва да предостави на Киев оръжия или да позволи прехвърлянето им през общата граница на двете страни. По-рано стана ясно, че Унгария ще бъде домакин на редица международни лидери през следващите дни. Министърът на външните работи Петер Сиярто потвърди, че срещите ще се проведат успоредно с домакинството на Будапеща на Световното първенство по лека атлетика през 2023 г. На срещите ще участват емира на Катар, президентите на Турция, Сърбия, Азербайджан, Киргизстан, Узбекистан и Туркменистан, както и с лидерите на балканската държава Босна.