Европа

Украйна ще проведе международен форум на отбранителната индустрия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украинският президент съобщи за нови оръжейно доставки от Германия. Страната е изпратила на Киев две системи за противовъздушна отбрана.

Освен това през есента Украйна ще бъде домакин на международен форум на отбранителната индустрия.

"Украински и чуждестранни производители на оръжия, целият свят, е заинтересован да гарантира, че международното право и човечеството имат отбранителен арсенал срещу всяка форма на тероризъм", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

От Съединените щати одобриха прехвърлянето на изтребители F-16 от Дания и Нидерландия. Още този месец в Дания започва обучението на украински пилоти. От Киев вече съобщиха, че няма да могат да използват F-16 поне до идната зима. Междувременно според Washington Post Русия напредва в масовото производство на бойни дронове "Шахед". 

А от ООН обявиха, че са притеснени от доставките на клъстерни муниции в Украйна.

"Потокът на оръжия и боеприпаси във всеки въоръжен конфликт може да доведе до ескалация и води до значителен риск от отклонения и разпространение, дори след като конфликтът приключи", смята Изуми Накамицу, зам.-генерален секретар на ООН по въпросите за разоръжаването.

Пред Съвета за сигурност от Украйна оправдаха оръжейните доставки. А руските представители в ООН обявиха, че след началото на украинската контраофанзива от Москва са унищожили скъпо западно военно оборудване.