България

България ще започне предаването на бронирана бойна техника на Украйна още тази есен

От Euronews България Euronews България

Българският министър на отбраната е бил на посещение в Украйна, където се е срещнал с украинския си колега Олексий Резников. От министерството на отбраната съобщиха, че двамата се дали съвместна пресконференция, а според украински медии на нея е станало ясно, че България може да започне предаването на бронирана бойна техника на Украйна още тази есен.

Става дума за около 100 БТР-а съветски образец, които все още се намират в складовете на българското министерство на вътрешните работи.  Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников е благодарил на България за оказаната помощ и е изразил тревога от действията на Русия в Черно море.

Средата за сигурност е силно изменена, след като през февруари 2022 г. бяха атакувани основите на европейската архитектура за сигурност. България подкрепя законните действия за защита от руските военни действия и възстановяването на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, подчертал е министър Тагарев пред украинския си колега.

„Руските провокации в Черно море препятстват свободното корабоплаване, увеличават риска от инциденти и от ескалация на напрежението. В тези условия тясната координация на усилията с крайбрежните ни съюзници Румъния и Турция има за цел да се засили наблюдението и ситуационната ни осведоменост“, категоричен е Тагарев.

Решението за преминаване от двуетапен към едноетапен процес на присъединяване на Украйна към НАТО потвърждава, че мястото й е в евроатлантическото семейство“, увери министър Тагарев Олексий Резников.