Европа

Зеленски получи обещания за още военна помощ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Със засилена подкрепа и решения за още военна и хуманитарна помощ за Украйна се завърна в родината си президентът Володимир Зеленски. Той благодари на всички партньори за ангажиментите за защита на Украйна и възстановяването ѝ от войната.

 

Четири посещения: Швеция, Нидерландия, Дания, Гърция. Съвет Украйна-Западни Балкани. Преговорите в кулоарите с България, Сърбия, Хърватия, Черна гора, Северна Македония, Молдова, с председателя на Европейската комисия. Връщам се у дома с нова политическа подкрепа, нови споразумения. Териториалната цялост на Украйна е ясно препотвърдена от всички. Ще ни бъдат осигурени самолети. Допълнителни бронирани машини. Както и системи за противовъздушна отбрана.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Зеленски посети последователно Швеция, Нидерландия, Дания и накрая Гърция, където разговаря с няколко държавни и правителствени ръководители от Балканите, включително с българския премиер Николай Денков.

През последните дни Дания и Нидерландия обещаха да предоставят на Украйна американски изтребители Ф-16. Гърция също се ангажира с конкретна помощ.

 

На всички срещи обсъдихме защитата на маршрутите за износ през Черно море, през "коридорите на солидарността" по суша. Много важно споразумение с Гърция, за което съм особено благодарен на министър-председателя Мицотакис, е поемането на патронажа над възстановяването на Одеса. Решение, което е силно символично.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Зеленски обобщи, че крайният резултат от всичките му срещи и разговори е, че Украйна е станала по-силна и ще може успешно да се противопостави на Русия.