Европа

Русия се скара на Дания, че с изтребителите F-16 задълбочава войната в Украйна

От Euronews България Euronews България
Zelensky F16 Denmark Володимир Зеленски и министър-председателят на Дания Мете Фредериксен "изпробват" изтребителите. Снимка: Twitter Володимир Зеленски

Русия осъди решението на Дания и Нидерландия да дарят изтребители Ф-16 на Украйна и заяви, че този ход ще доведе до ескалация на конфликта, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера Дания и Нидерландия обявиха, че ще предоставят на Украйна изтребители Ф-16, като се очаква първите шест да пристигнат около Нова година.

"Фактът, че Дания реши сега да дари 19 самолета Ф-16 на Украйна, води до ескалация на конфликта", натърти посланикът на Русия в Дания Владимир Барбин. Той обвини Копенхаген, че с действията и думите си не оставя на Украйна друг избор, "освен да продължи военната конфронтация с Русия".

Военната конфронтация бе започната от Русия на 24 февруари 2022 година. Тогава Владимир Путин нареди началото на т. нар. военна операция и руската армия нахлу в Украйна. 

По-рано днес от думи на военния министър в страната Якоб Елеман-Йенсен стана ясно, че дарените изтребители и всички останали предоставени от Дания оръжия ще могат да бъдат използвани само в рамките на украинската територия.

Дания ще достави общо 19 изтребителя. Нидерландия разполага с F-16, но все още не е решила дали всички те ще бъдат дарени на Украйна, отбелязва Ройтерс.