Европа

Изтребителите за Украйна: Първите шест датски F-16 ще пристигнат около Нова година

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Дания ще дари 19 изтребителя F-16 на Украйна. Първите шест ще пристигнат в Киев около Нова Година. По-рано и премиерът в оставка на Нидерландия - Марк Рюте заяви, че страната му също ще предостави бойни самолети на Украйна.

Други осем изтребителя ще бъдат дарени през 2024 година, а последните пет – през 2025 г. Това стана ясно след срещата на президента Володимир Зеленски с премиера на Дания Мете Фредериксен.

Това ще бъде силен стимул за други държави, които са се съмнявали дали да ни предоставят изтребители.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Фредериксен от своя страна подчерта, че доставките на F-16 ще се случват възможно най-бързо. От месеци Копенхаген също така обучава украински пилоти да управляват изтребителите. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников по-рано заяви, че обучението ще отнеме поне шест месеца, а може би и повече, за да бъдат обучени и инженери и механици.

Заедно с Нидерландия ние сме първата държава, която поема твърд и конкретен ангажимент да дари западни изтребители. И се надяваме, че сега и други ще ни последват. Способността на Украйна да осигури въздушното си пространство е от решаващо значение. Надяваме се и вярваме, че датските изтребители ще ви помогнат да защитите небето си, да защитите украинския народ и да помогнете на Украйна да си върне земята, която по право е ваша.

Мете Фредериксен, премиер на Дания

Преди срещата с датския премиер, Зеленски разговаря и с министър-председателя в оставка на Нидерландия – Марк Рюте. Той също обеща дарение на F-16, но без да посочва точен брой, нито период за доставка. Амстердам разполага с общо 42 американски изтребителя, но все още не е решила дали всички те ще бъдат дарени.