Свят

В Москва: Дрон се разби в нова сграда, САЩ укориха атаките на руска територия

От Euronews България Euronews България
Dron Moskva AP Следовател оглежда щетите от разбилия се дрон по новопостроения небостъргач в московското сити. Снимка: AP

Дрон се разби в строяща се сграда в бизнес района на Москва, а други два бяха свалени от руската противовъздушна отбрана близо до столицата, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Няма пострадали хора, твърдят от военното министерство на Русия. Оттам са категорични, че летателните апарати са украински.

От министерството на отбраната в Москва уточниха, че сигналът на първия дрон е бил заглушен със средства за радиоелектронна борба. В резултат апаратът е паднал върху строяща се сграда в Москва-Сити. Високата постройка е сериозно увредена. В две съседни пететажни сгради са били счупени няколко прозореца, съобщи кметът на Москва Сергей Собянин.

Два други дрона са били свалени в Можайски и Химкински район в Московска област, съобщи още министерството на отбраната.

Междувременно от Държавния департамент на САЩ обявиха, че "не насърчават и не одобряват" украински нападения на руска територия. В същото време говорител на правителството, цитиран от Ройтерс, уточни, че "От Украйна зависи да реши как да се защитава от руската инвазия, която започна през февруари миналата година година. Русия би могла да сложи край на войната по всяко време, като се изтегли от Украйна".

От късната пролет досега ударите с дронове навътре в Русия се увеличиха. САЩ последователно заявяват, че не подкрепят нападения на руска територия.

Рано тази сутрин украински медии, цитирани от AP обявиха, че украински диверсанти, координирани от украинското военно разузнаване, са извършили двете атаки, които поразиха руски бомбардировачи в авиобази във вътрешността на Русия през уикенда.

Вестник "Украинска правда" и украинската англоезична медия New Voice of Ukraine твърдят, че диверсионна група стои зад дръзките удари. И предполагат, че периметърът на украинските действия се разширява. АП прави уговорката, че не е успяла да провери информацията по независим път.