Европа

Най-малко трима души са убити, a осем са ранени при нападение с нож на фестивал в Германия (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Най-малко трима души са убити, а други осем са тежко ранени при нападение на фестивал в западногерманския град Золинген, съобщиха властите.

Малко след 21,30 ч. в петък свидетели са сигнализирали в полицията, че неизвестен извършител е ранил с нож няколко души на централния площад, където на сцената са се изявявали музиканти по случай 650-годишнината на града.

Полицията потвърди, че заподозреният е в неизвестност. Органите на реда обявиха тревога, а издирването на нападателя продължава.

Германската информационна агенция ДПА цитира неидентифицирани полицейски източници, според които оръжието, използвано при нападението на централния площад Фронхоф, е нож. Нападателят е намушкал няколко души на случаен принцип, съобщават местни медии.

Един от организаторите на фестивала, Филип Мюлер, се появи на сцената и посъветва посетителите да „държат очите си отворени, защото за съжаление извършителят не е заловен“.

„Тази вечер всички ние в Солинген сме в шок. Всички искахме да отпразнуваме заедно годишнината на нашия град, а сега имаме загинали и ранени, за които да скърбим“, заяви кметът на града Тим Курцбах в публикация във Facebook.

„Сърцето ми се къса от това, че се случи нападение срещу нашия град“, добави той.

„Никой от нас не знае защо е извършено нападението", каза Хеберт Ройл, който е министър на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

„Сега не мога да кажа нищо за мотивите.“ По думите му не е ясно кой е бил нападателят, но той е напуснал мястото на инцидента „сравнително бързо“.

Фестивалът, посветен на 650-годишнината на града, започна в петък и трябваше да продължи до неделя. Няколко сцени по централните улици предлагаха атракции като музика на живо, кабаре и акробатика.

Золинген има около 160 000 жители и се намира близо до Кьолн и Дюселдорф.