Свят

Броят на загиналите при нападениетo в концертна зала в Русия достигна 143 души (Обновена)

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Рязко се увеличава броят на жертвите след терористичното нападение в Русия. 143 са загиналите досега, като сред загиналите има и три деца. Над 145 са ранените, от тях 60 са в критично състояние. 121 от пострадалите са настанени в болници.  Отговорност за нападението пое Ислямска държава. Това стана, чрез съобщение на групировката в платформата Телеграм. Атаката е станала по време на концерт на групата “Пикник”. Съобщава се за поне трима нападатели, като според свидетели те са влезнали в сграда от партера и първо са нападнали охранителите и впоследствие зрителите. По време на стрелбата те са хвърлили запалителна граната, заради която е бил предизвикан пожар в цялата сграда. Последвала е незабавна евакуация на хората, като много от тях са били спасени от покрива на сградата. В гасенето на пожара са се включили и хеликоптери, които са излели над 160 тона вода.

Видях мъж с картечница. Бях много далеч, на балкона, не можех да видя в детайли. Видях, че мъжът носеше някаква кафява униформа или нещо подобно. Не знам дали беше нещо като бронежилетка, или беше специално облекло.

Дейв Примов, очевидец на стрелбата в Кметството на Крокус

Впоследствие руските сили за сигурност заявиха, че са започнали издирване на нападателите. 

В момента продължават спасителните и оперативните дейности. Наред с тях са започнати и първоначални следствени действия, назначени са и вече се извършват експертни проучвания. Това е цялата информация засега.

Светлана Петренко, говорител на Следствения комитет на Русия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че е руският президент Владимир Путин е  държан постоянно в течение на случващото се. Последваха реакции от целия свят. След нападението реакции дойдоха от ЕС, ООН, Париж, Берлин,  Мадрид, Вашингтон и Рим.

Мислите ни са с жертвите на тази ужасна стрелба. Това е един изключително труден момент, както за жертвите, така и за близките им.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ

Припомняме, че преди две седмици американското посолство в Русия предупреди гражданите си, че екстремисти имат непосредствени планове за взимане под прицел на големи събирания в Москва, в това число и на концерти".