Европа

Убити и ранени при стрелба и взривове в концертна зала до Москва (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Teror Moskva Снимка: Фейсбук

Руските информационни агенции съобщиха за множество жертви след стрелба в концертна зала край Москва в петък.

Нападението, което руските власти разследват като терористично, е най-смъртоносното в Русия през последните години.

Федералната служба за сигурност на Русия съобщи, че 40 души са загинали, а повече от 100 са ранени при нападението в петък в концертна зала в Москва.

Мария Захарова, говорител на Министерството на външните работи, определи събитието като "кървава терористична атака".

Нападението беше извършено само няколко дни след като президентът Владимир Путин затвърди властта си в страната след избори, които спечели с над 87% от гласовете. 

Няколко маскирани лица са открили стрелба с автоматично оръжие в сградата на концертната зала "Крокус Сити Хол" (Crocus City Hall) в Московското предградие - Красногорск, съобщиха руски медии, цитирани от световните агенции.

РИА Новости пише за трима мъже в камуфлажно облекло, открили огън по посетителите преди началото на музикален концерт на групата "Пикник". Нападателите са влезли в сградата, открили са огън и са хвърлили граната или запалителна бомба, според журналист на агенция РИА Новости, който е бил на мястото на събитието.

На видеокадри, разпространени от предполагаеми очевидци, се виждат поне петима нападатели в камуфлажно облекло да стрелят от упор по посетители на концертната зала "Крокус сити хол", която зала може да побере по време на концерти няколко хиляди души.

Руските спасителни служби са евакуирали около 100 души от концертната зала, но в сградата, която е почти изцяло обхваната от пламъци, все още има хора, предадоха руските информационни агенции. Има хора, които са хванати в капан на покрива на сграда. Заради това към мястото е изпратена подемна техника, за да бъдат евакуирани. 

Съобщава се и за избухнал пожар в сградата след експлозия, като на място са изпратени служби за спешна помощ, посочва още руските агенции.

ТАСС съобщава, че покривът на сградата е обхванат от пламъци.

Вестник "Известия" съобщава за неуточнен брой хора, блокирани на втория етаж на сградата заради пожар.

На място са специални части на Националната гвардия на Русия, както и полиция и пожарникари. Служителите на реда се опитват да разберат какво се е случило.

Световните агенции напомнят, че на 7-и март посолството на САЩ в Москва е предупредило за възможни атентати в руската столица.