Европа

При засилени мерки за сигурност: Хиляди се събраха край храма в Москва, за да се сбогуват с Навални (Допълнена)

От Euronews България Euronews България

Руският опозиционен лидер Алексей Навални беше погребан в московско гробище, след като хиляди опечалени дойдоха на погребението му, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Сбогом, приятелю", написа в Telegram помощникът на Навални Иван Жданов и добави, че ковчегът е бил спуснат в земята под саундтрака на филма "Терминатор".

Вдовицата на Алексей Навални, Юлия Навалная, публикува прощално послание, посветено на покойния си съпруг в социалната мрежа X.

 

„Льоша, благодаря ти за 26 години абсолютно щастие. Да, дори през последните три години на щастие. За любовта, за това, че винаги ме подкрепяше, за това, че ме разсмиваше дори от затвора, за това, че винаги мислеше за мен“, написа тя.

„Имам толкова много неразказани истории за теб и имам толкова много запазени песни за теб в телефона си, глупави и смешни, изобщо, ако трябва да съм честна, ужасни песни, но те са за нас и наистина исках да ги чуеш. И наистина исках да те гледам как ги слушаш, как се смееш и как ме прегръщаш. Обичам те завинаги. Почивай в мир“,заключи Навалная.

От рано през деня хиляди се събраха днес край църквата в Москва, където ще бъде опелото на руския опозиционер Алексей Навални, за да си вземат сбогом с него, предаде БТА, като се позова на Ройтерс.

Говорителката на Навални каза, че траурната церемония, която трябва да започне в 14:00 часа (13:00 ч. българско време), може да се забави, тъй като тялото му все още е в моргата и не е предадено на близките. 

Руският опозиционер, който почина на 47-годишна възраст в наказателна колония в Сибир на 16 февруари, ще бъде погребан в Борисовското гробище.

От екипа предните дни съобщиха, че много от траурните агенции са отказали да организират погребението. Прощална церемония няма да има, тъй като близките му не са успели да намерят помещение за нея.

Асошиейтед прес съобщи, че властите са оградили пътя от близката метростанция до църквата с бариери за контрол на хората, а голям брой полицаи от подразделението за борба с безредиците са били разположени.

В същото време силите за сигурност в руската столица Москва организираха демонстрация на сила, докато опечалени хора се събираха за погребението на противника на Кремъл Алексей Навални, предаде АП.

Метални огради бяха поставени около обширна зона преди началото на церемонията в московска църква и гробище, а десетки автомобили на спешните служби и униформени служители заеха позиции от рано сутринта.

Полицаи проверяват документите и личния багаж на минувачите и се появиха съобщения, че мобилните интернет услуги в района са изключени.

Началото на службата е насрочено за 14:00 часа местно време (13:00 часа българско време) в църквата на иконата на Божията Майка "Утоли моята печал" в московската община Марино. Появиха се съобщения, че е там е била поставена бележка с молба хората да не снимат и да не фотографират. Погребението е насрочено за два часа по-късно в Борисовското гробище.

През последните дни полицията арестува стотици хора, положили цветя в памет на Навални на места в цялата страна.

Засилените мерки за сигурност показват, че дори след смъртта си Навални, който бе основният съперник на президента Владимир Путин през последните години, остава значителен източник на тревога за властите, коментира ДПА.

Поддръжници на Навални, роднини и защитници на човешките права обвиняват Путин, че е наредил убийството на опозиционния лидер. Кремъл отрича тези обвинения и продължава да се подготвя за изборите от 15 до 17 март, на които се очаква Путин да бъде избран за пети мандат.