Свят

Спомогнала ли е платформата X за разпространение на дезинформация за нападението във Великобритания?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Дигитални експерти подозират, че започнатата от Европейската комисия проверка на платформата X по силата на Закона за цифровите услуги може да е причина за размириците в Обединеното кралство и за реакцията на платформата на бунтовете. Процедурата на Комисията, стартирала през декември 2023 г., беше първата, заведена по силата на новия закон.

Законът за цифровите услуги е приложим само в ЕС и беше много успешен в подобни случаи, като бунтовете, които се случиха в Ирландия в края на миналата година. Сега, по отношение на сегашната ситуация в Обединеното кралство, разбира се, не можем да бъдем наивни и може да има потенциални преливания в ЕС. Ние много добре осъзнаваме това и затова следим много внимателно ситуацията в Обединеното кралство, но също така и реакцията на Х.

Томас Рение, говорител на Европейската комисия по въпросите на цифровите технологии

След като на 30 юли нападение с нож причини смъртта на деца в клас по танци в Саутпорт, в цялата страна се разпространиха поредица от бунтове и насилие между общностите. X беше използван като инструмент за разпространение на дезинформация за нападението в Саутпорт.

Инцидентите, които се случват в момента в Обединеното кралство, и реакцията на X на тези събития биха могли да бъдат взети предвид по време на текущите производства, които сме започнали срещу платформата или по-специално по отношение на дезинформацията и незаконното съдържание.

Томас Рение, говорител на Европейската комисия по въпросите на цифровите технологии

Ако в резултат на проверката се установи нарушение и X не предприеме коригиращи мерки, на платформата може да бъдат наложени глоби в размер до 6 % от световния и годишен оборот.