Европа

Бъдещето на Германия: Нападението в Солинген разпали дебата за мигрантите

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Мигрантските общности в Германия са все по-загрижени от нарастващата подкрепа за крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ преди предстоящите парламентарни избори. На 1 септември в три провинции - Тюрингия, Саксония и Бранденбург - ще се проведат избори. А партията, която е известна с враждебното си отношение към миграцията, особено в Източна Германия, може да стане най-силната партия в двете федерални провинции. 

Смятам, че както консервативните десни сили, така и авторитарните популистки сили, които стават много силни тук, в Тюрингия, крият голяма опасност.

Дорин Денщайдт, министър на миграцията, правосъдието и защитата на потребителите в провинция Тюрингия

Даниел Егбе придобива германско гражданство през 2003 г., но се опасява, че това все още няма да е достатъчно, ако Алтернатива за Германия вземе властта.

Ходим наоколо с известен страх. Никой не иска десните партии да дойдат на власт. Особено така наречената „ремиграция“ е тревожна.

Даниел Егбе, основател на благотворителната организация за борба с дискриминацията

Дебатът за мигрантите се изостри и от нападението с нож в Солинген, за което се твърди, че е извършено от отхвърлен сирийски кандидат за убежище, който е трябвало да бъде депортиран миналата година. В редиците на консервативната Християндемократическа партия също се чуват призиви за бързи и осезаеми последствия. Малко след нападението лидерът на партията Фридрих Мерц призова канцлера Олаф Шолц да не отлага решенията, насочени към предотвратяване на терористични нападения. В съответствие с Женевската конвенция за бежанците Германия не депортира лица, на които е отказано убежище, в държави, които се считат за опасни като цяло. Поради продължаващата гражданска война в Сирия през последните дванадесет години не са извършвани депортации от Германия към Сирия. Сега обаче консервативни политици твърдят, че някои региони в Сирия са безопасни.