Европа

След успеха на регионалните избори: "Алтернатива за Германия" трябва да намери коалиционни партньори

От Euronews България Euronews България
Afd Germany AP Снимка: АП, архив

За първи път от времето на нацизма, крайнодесните печелят избори в Германия. „Алтернатива за Германия“ е първа на регионалните избори в провинция Тюрингия и на второ в Саксония.

 

Това е само началото на политическата промяна в цялата Федерална република. Естествено, тя е по-видима на изток, където политическата динамика просто е по-голяма, отколкото на запад.

Щефан Мьолер, говорител на AfD в провинция Тюрингия

На 22 септември избори ще се проведат избори и в Бранденбург - регионът около Берлин, който в момента се управлява от социалдемократите .

 

Днес поставихме началото, дадохме импулс на Бранденбург и само след 3 седмици очакваме и там исторически резултати.

Рене Ауст, евродепутат от AfD

Въпреки „историческите“ резултати обаче, сформирането на коалиции с участието на крайнодесните изглежда нереалистична задача.

 

Е, на дневен ред са преговорите за правителство. Парламентарната практика изисква, ние, като първа сила, да направим съответните предложения. Предстои да видим дали така наречените утвърдени политически сили ще продължат с грешните си концепции или ще се съгласят на дискусия.

Щефан Мьолер, говорител на AfD в провинция Тюрингия

След обявяването на резултата от екзитпола, пред парламента в Ерфурт се проведе контрапротест.

 

Най-малкото сме готови да разговаряме с всички и да проучим как заедно можем да водим по-добри политики за Тюрингия от това, което видяхме през последните 10 години.

Щефан Мьолер, говорител на AfD в провинция Тюрингия

През последните години в парламента на Тюрингия ние многократно сме доказвали, че сме конструктивна сила, готова да си сътрудничи и дори да подкрепя предложения от други фракции. И ще продължим да го правим. Приемаме този резултат със смирение, осъзнавайки голямото доверие, което местните жители ни гласуват.

Рене Ауст, евродепутат от AfD

Избирателната активност тази година е много по-висока в сравнение с изборите през 2019 г. Основните губещи на тези избори бяха партиите от настоящата коалиция: социалдемократи, зелени и либерали.