Европа

"Алтернатива за Германия" с "исторически успех" на регионалните избори в Тюрингия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Afd Hopke AP Бьорн Хьоке, лидер на AfD Тюрингия. Снимка: АП, архив.

Германската антиимигрантска партия „Алтернатива за Германия“ отпразнува „исторически успех“ след като спечели регионалните избори в източната провинция Тюрингия. AfD получи почти една трета от гласовете, като е с девет пункта пред консервативния Християн-демократически съюз. Лидерът партията в Тюрингия Бьорн Хьоке нарече успеха „историческа победа“.

 

Мисля, че старите партии трябва първо да проявят смирение. Те трябва първо да вземат под внимание този вот на народа. Именно това е, което в момента притиска хората до стената. Имаме проучвания, които показват, че 88% от Тюрингия подкрепят демокрацията, но само 45% са доволни от състоянието ѝ.

Бьорн Хьоке, лидер на AfD Тюрингия

AfD остана на второ място във вота на по-многолюдната съседна провинция Саксония. Резултатите там дадоха на ХДС 31,9% от гласовете, малко над един пункт пред крайнодесните. Министър-председателят на ХДС за тази провинция Михаел Кречмер заяви, че партията му е готова да управлява.

 

Ние бяхме устойчиви, запазихме тази коалиция. Запазихме това правителство. Донесохме стабилност на тази държава и с този резултат сме готови отново да поемем отговорност.

Михаел Кречмер, премиер на ХДС, провинция Саксония

Зелените, една от трите партии, които съставляват управляващата коалиция в Германия, се представиха слабо и в двете провинции. Лидерът на партията в германския парламент заяви, че е по-разочарован от силното представяне на AfD, отколкото от слабите резултати на собствената му партия.

 

Моята болка тази вечер е незначителна в сравнение с факта, че имаме дълбок прелом и една открито дясноекстремистка партия стана най-силната сила в парламента на една област за първи път от 49 г. насам. Това тревожи и плаши много хора.

Омид Нурипур, лидер на федералната партия на Зелените

Мнозина разглеждат тези резултати като барометър на обществените нагласи към сегашното правителство преди националните избори догодина. Но неубедителните резултати в двата федерални региона означават, че съставянето на правителство ще бъде много трудно. Малко вероятно е някоя друга партия да се съгласи да постави AfD на власт, като се присъедини към нея в коалиция. Националният генерален секретар на ХДС Карстен Линеман заяви, че партията му ще се придържа към дългогодишния си отказ да работи с крайнодясната група.