Европа

Регионални избори: Германски провинции са изправени пред възход на крайната десница

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Germany Election AP Снимка: АП, архив.

Възходът на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ вероятно ще бъде затвърден на изборите в две федерални провинции. Антиимигрантските настроения в страната се засилиха след последните ислямистки нападения. Пример е атаката с нож миналата седмица в Солинген. 

Саксония традиционно е крепост на консервативната партия Християндемократически съюз, която през последните няколко десетилетия се ползва с широка популярност в цяла Германия. Преди пет години обаче беше принудена да влезе в коалиция със Зелените и Социалдемократическата партия. Сега ще има сериозна конкуренция в лицето на крайнодесните. Вотът в неделя би могъл да отбележи най-силното представяне на "Алтернатива за Германия" на избори досега, тъй като се очаква партията да получи около 30% от гласовете в Тюрингия. Офисът на Американския еврейски комитет в Берлин издаде брошура, в която подробно описва антисемитската идеология на крайнодясната формация.

 

Присъединете се към нас, за да се уверите, че Германия ще въздъхне с облекчение на 1 септември. Мотото ни е: Саксония ще покаже как се прави. Благодаря ви за подкрепата, за нашата родина, за Германия, за Саксония. 

Йорг Урбан - водещ кандидат на "Алтернатива за Германия" в Саксония

В миналото крайнодесните са предлагали провеждането на референдум за това дали Германия трябва да излезе от Европейския съюз - ход, който може да застраши европейската стабилност. Партията зае второ място на изборите за Европейски парламент през юни, като постави във фокуса на кампанията си миграцията.