Европа

Германия изпрати обратно в Афганистан 28 осъдени престъпници

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Migranti Снимката е илюстративна.

Канцлерът на Германия определи депортациите на 28 афганистански граждани в родината им като "ясен знак", че това ще последва всички осъдени престъпници във федералната република.

В петък правителството обяви, че всички депортирани са "осъдени престъпници", без да уточнява какви са престъпленията им.

 

Обявихме, че ще депортираме осъдени престъпници в Афганистан. Направихме го много внимателно и дискретно... Това е ясен знак, че тези, които извършват престъпления, ще бъдат депортирани в страните им по произход. Ще намерим начини това да се случи.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

Това е първи път, в който Германия депортира афганистански граждани в родината им, откакто талибаните се върнаха на власт през 2021 г.

Германия не поддържа дипломатически отношения с ислямисткото движение, което наложи правителството да работи по други канали за извършване на депортациите.

А те идват седмица след смъртоносното нападение с нож в град Солинген, при което бяха убити трима души и осем тежко ранени.

Заподозреният за престъпленията е сирийски гражданин, който е подал молба за убежище в Германия. Появи се и информация, че е трябвало да бъде депортиран в България, където е стъпил за пръв път на европейска земя.

Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението от миналия петък, без да предостави доказателства.