Европа

Шолц ще затегне законите за притежание на ножове

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Scholz Israel AP Снимка: АП, архив.

Германският канцлер Олаф Шолц обеща да затегне законите за ножовете и да ускори депортирането на отхвърлените кандидати за убежище от страната. Той посети мястото на нападението с нож при което заподозрян ислямски екстремист от Сирия е обвинен в убийството на трима души. Той се присъедини към регионалните служители при полагането на бяло цвете на импровизиран мемориал в западния град Золинген. 

Това беше тероризъм. Тероризъм срещу всички нас, който застрашава живота ни и нашата общност. Това е и целта на тези, които планират и извършват подобни нападения. Никога няма да приемем или да толерираме подобни действия. 

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Заподозреният се предаде на полицията в събота вечерта, ден след нападението. Федералните прокурори заявиха, че той е споделял радикалната идеология на групировката „Ислямска държава“ и е действал в съответствие с тези убеждения, когато е намушкал жертвите си. Молбата за убежище на 26-годишния мъж е била отхвърлена и той е трябвало да бъде депортиран миналата година в България, откъдето за първи път е влязъл в Европейския съюз. Нападението съживи критиките към правителството по отношение на миграцията и депортирането. Това е въпрос, по който властите отдавна са уязвими. Очаква се правителството да приеме закон целящ облекчаване на депортирането на неуспешни кандидати за убежище. 

 

Очевидно е, че сега ще трябва да затегнем правните разпоредби за оръжията, които имаме в Германия. Това се отнася по-специално за употребата на ножове, но и за много други неща, които трябва да бъдат регулирани. Това ще трябва да се случи много бързо. 

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Шолц добави, че през тази година вече се отбелязани до 30 процента увеличение на депортациите. В неделя в две големи източни германски провинции - Саксония и Тюрингия - ще се проведат ключови регионални избори. Алтернатива за Германия, която се надява да спечели ключови позиции в областите, вече използва атаката като част от кампанията си.