Европа

Германската полиция е арестувала предполагаемия извършител на нападението в Золинген

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Германската полиция заяви, че е арестувала мъж, заподозрян за убийството на трима души и раняването на още осем при нападението с нож в западния град Золинген. Това съобщи регионалният министър. Властите допълват, че той е 26-годишен сириец. Германските информационни сайтове „Билд“ и „Шпигел“ съобщиха, че заподозреният, който е бил облечен в мръсни дрехи с петна от кръв, се е предал сам. Това е третият арест след атаката, която шокира Германия. По-рано полицията съобщи, че един мъж е бил задържан в бежански център в близост до мястото на нападението. По-късно стана ясно, че този арест е бил извършен няколко часа след задържането на 15-годишно момче. Длъжностни лица заявиха, че то не е основният заподозрян, но се предполага, че е знаело за нападението.

Поради бруталността на престъплението и неговата сложност в момента се провеждат мащабни мерки за събиране на доказателства. Те далеч надхвърлят и обичайните действия на местопрестъплението, така че в момента разполагаме със значителни веществени доказателства. Иззети са и ножове, които ще разгледаме поотделно.

Торстен Флайс, началник на германската полиция:

Групировката „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението. В тяхното изявление се казва, че задържаният е бил техен "войник", който е отмъстил за Палестина. Тя обаче не предостави доказателства за това и не е ясно колко близки са били отношенията с нападателя. Припомняме, че атаката се случи по време на фестивал, посветен на 650 години от основаването на индустриалния град Золинген. Междувременно стотици хора занесоха цветя и свещи на мястото на нападението. Впоследствие играчите от висшата германска футболна лига Бундеслига носеха черни ленти по време на мачовете от настоящия кръг на първенството.