Европа

Остра реакция срещу изложбата за български геноцид в Сърбия

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Спорна изложба в Сърбия предизвика остри реакции в България. Според организаторите от Белградския държавен университет документите в експозицията доказват геноцид от страна на българските власти по време на Първата световна война. Министерството на външните работи осъди изложбата и привика временно управляващия посолството на Сърбия в София. 

"Български военни престъпления в окупирана Сърбия". Това е името на изложба в държавния юридически факултет в Белград. А целта била да се разкрие българския геноцид над сърбите както и българските военни престъпления.

 

Сръбският народ под българска окупация всъщност е пострадал не по-малко от арменците или гърците, а знаем, че е извършен геноцид срещу арменци. 

Милован Писари, историк и автор на изложбата "Българските престъпления в окупирана Сърбия 1915-1918

Никога българи не са извършвали геноцид над сърби, никога. Сърбите като народ са както се вика наши братя и братовчеди, както македонците. Но сръбската политика е била винаги антибългарска. Такъв геноцид никога не е имало, а няколко пъти сръбската армия нахлува в Македония тя извършва масово клане и масово се избива населението с българско съзнание в Македония. 

Кирил Топалов - член на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси

Според организаторите на тази изложба обаче нямало международно право и закон, който българите да не са нарушили. 

 

Самите документи говорят за ужасни кланета, за ужасни депортации, за ужасни условия в българските лагери, където по изчисления е имало 100 хиляди души, половината от които не са се върнали. Говорим за голям брой хора, не можем да определим точно, но със сигурност има няколко десетки хиляди жертви.

Милован Писари, историк и автор на изложбата "Българските престъпления в окупирана Сърбия 1915-1918

Българското външно министерство категорично осъди изложбата. 

Организирането на събитие, насочено срещу България, има явна пропагандна цел и подклаждане на краен национализъм.  Изразяваме и сериозни опасения, че подобни прояви ще бъдат използвани за изблици на говор на омраза срещу българското национално малцинство в Сърбия. Българската страна очаква да бъде информирана дали държавни институции на Сърбия са подкрепили подобно мероприятие, насочено срещу развитието на добросъседски отношения с България.