Европа

Европарламентът гласува да признае Гладомора в Украйна за геноцид

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

"Убийство чрез глад" – Европейският парламент гласува да признае масовия глад в Украйна през 30-те години на ХХ век, известен като Гладомор, за умишлен геноцид от страна на Съветска Русия.

Евродепутатите приеха предложението с 507 гласа "за", 12 "против" и 17 "въздържал се".

При дебата преди гласуването депутати от целия политически спектър се изказаха в подкрепа на предложението.

 

Гладоморът не е трагедия на две семейства, а опит на съветския режим да унищожи цял един народ. Бригадите на Сталин разграбват украинските села в търсене на зърно. Те са били изпълнени с омраза към украинците, подхранвана от съветската пропаганда.

Виола фон Крамон-Таубадел, Зелени/Европейски свободен алианс

Предложението е внесено от полския евродепутат Радослав Сикорски, който вижда преки паралели със сегашните действия на Русия.

 

Това е още един опит да се заличи Украйна от картата, което Царската империя се опита да направи още през XIX век, когато забрани печатането на украински език. Днес президентът Путин откровено се опитва да умори украинците от глад и да ги сломи със студ и липса на електричество.

Радослав Сикорски, евродепутат от ЕНП

В началото на 30-те години на XX век в Съветския съюз от глад умират около 7 милиона души, повечето от които етнически украинци. В зърнопроизводителните райони на Украйна реколтата е конфискувана за снабдяване на руските индустриални райони.