Европа

ЕП призна Гладомора в Украйна за геноцид

От Euronews България Euronews България

Европейският парламент одобри днес резолюция, с която обявява за "геноцид" гладната смърт, известна като Гладомор, на милиони хора в Украйна през 30-те години на миналия век. Тя настъпва по времето на съветския лидер Сталин.

В текста се казва, че законодателният орган на ЕС "признава Гладомора, изкуственият глад в Украйна през 1932-1933 г., причинен от целенасочена политика на съветския режим, за геноцид срещу украинския народ".

Стъпката идва дни след като Украйна отбеляза 90 години от Гладомора и в момент, когато руските сили водят опустошителна война срещу страната.

Киев настоява международната общност да обяви официално Гладомора за "геноцид", тъй като Украйна се изправя срещу съвременната агресия на Москва.

Гласуването в Европейския парламент вероятно ще предизвика гнева на Русия, където официалните лица все повече се стремят да реабилитират образа на Сталин при управлението на президента Владимир Путин.

Законодателите от ЕС призоваха "всички страни и международни организации, които все още не са признали Гладомора за геноцид, да го направят".

Те осъдиха също така "манипулирането на историческата памет от страна на настоящия руски режим с цел оцеляване на режима".

Миналия месец германските депутати приеха резолюция, с която обявиха Гладомора за геноцид.

"Гладоморът" от 1932-33 г. - на украински "смърт от глад", се разглежда от Киев като умишлен акт на геноцид от страна на режима на Сталин с намерението да унищожи селячеството.

Кампанията на Сталин за насилствена "колективизация" изземва зърно и други хранителни продукти и оставя милиони хора да гладуват.

Гладоморът отдавна е основен спорен момент в отношенията между Русия и Украйна.

Москва отхвърля обясненията на Киев, като поставя събитията в по-широкия контекст на глада, опустошил региони в Централна Азия и Русия.

Сегашният конфликт засилва опасенията, че историята може да се повтори. Руските атаки срещу складове за зърно и блокадата на украинския износ в Черно море предизвикаха обвинения, че Москва използва храната като оръжие за война.