Европа

Германия призна Гладомора в СССР за геноцид над украинците

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Германският Бундестаг прие резолюция, с която признава за геноцид "Гладомора" в Украйна - големия глад от 30-те години, довел до смъртта на милиони хора.

Документът беше внесен в долната камара на германския парламент от управляващите партии и от основния опозиционен блок. В него е записано, че масовата смърт от глад е причинена от "политическото ръководство на Съветския съюз при Йосиф Сталин" и то е отговорно за това. След дебат, на който присъства и украинският посланик в Германия, повечето депутати подкрепиха резолюцията. От Киев вече приветстваха решението.

Този ужас се корени в Кремъл. Там диктаторът взема жестокото решение да прокара насила колективизацията и да предизвика глад. Освен това убийството чрез глад е имало за цел политическа репресия върху украинските идентичност, култура и език.

Робин Вагенер, депутат от Зелената партия

През ноември 1932 г. Москва изпраща власти, които да конфискуват зърното и добитъка от украински ферми, включително семената, нужни за засаждане на новата реколта. Според различни оценки след това най-малко 4 млн. губят живота си. Така около 10% от населението на Украйна в началото на 30-те години, е умряло от глад. Преди дни страната отбеляза Деня за възпоменание на жертвите на Гладомора.

Освен Украйна, над 10 държави, сред които САЩ, Унгария и Полша, вече са признали Гладомора за геноцид.