Европа

Зеленски: Готвим oще по-мощна контрамярка срещу Русия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Журналист

Ожесточените боеве около Бахмут продължават от дни, а спечелването на битката на руските сили за града, който не успяват да превземат от месеци, може да компенсира загубите на Харков и Херсон.

От руското военно министерство заявиха, че са напреднали близо до Донецк, превземайки две села в района на Бахмут. Градът е сред засегнатите от руските удари срещу енергийна инфраструктура – мнозина са без ток, вода и отопление.

В своето вечерно обръщение Володимир Зеленски заяви, че близо 6 млн. души в Украйна са без електричество и се работи по нови решения на проблемите с енергийната инфраструктура. По думите му украинската армия готви отговор на руските удари.

Анализираме намеренията на окупаторите и подготвяме контрамярка – още по-мощна от сегашната. Разгледахме въпроса за снабдяване на военните с нова техника и боеприпаси.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-рано Зеленски участва в събитие на вестник New York Times, по време на което покани най-богатия човек в света – Илън Мъск, да посети Украйна. Поводът – предложенията на милиардера от октомври за разрешаване на конфликта, които включват Киев да се откаже от претенциите си за анексирания Крим.

Ако искате да разберете какво е направила Русия тук, елате в Украйна и вижте с очите си. След това ще ни казвате как да прекратим тази война, кой я започна и кога може да спре.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров обвини западните държави, че водят координирана война срещу Русия с действията си в Украйна и рискуват „неконтролируемо изостряне“ на напрежението между световните сили. По думите му НАТО вече е „агресивен блок“, а не отбранителен съюз.

Освен това Лавров заяви, че избягването на каквато и да е военна конфронтация между ядрените сили е жизненоважно, дори ако става дума само за конвенционални оръжия. Коментарът на Лавров дойде в края на срещата на външните министри от НАТО, по време на която решиха военната подкрепа за Украйна да продължи.

На този фон руският постоянен представител в ООН отговори на предложението на Европейската комисия за трибунал за руските престъпления. Според Василий Небензя това цели да легитимира, по думите му, незаконните действия срещу Русия.