Euronews Сега

Макрон и Байдън ще обсъдят войната в Украйна и отношенията с Китай

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Френският президент Еманюел Макрон пристигна във Вашингтон на първо държавно посещение в мандата на колегата си Джо Байдън. Визитата ще бъде възраждане на дипломатическата парадност, която бе изоставена заради пандемията от COVID-19. Макрон и Байдън ще разговарят в Белия дом с дълъг дневен ред в четвъртък.

 

Ако погледнете какво се случва в Украйна, в Индо-тихоокеанския регион и напреженията с Китай, Франция е в центъра на всички тези теми и президентът Макрон е динамичен лидер в Г-7, особено в Европа. И така президентът прецени, че това е точната и най-подходящата страна за подновяване на държавните визити.

Джон Кърби – говорител на Съвета по национална сигурност на Белия дом

Белият дом се подготвя от дни за важното посещение на един от най-солидните съюзници на Америка.

 

Доброволно помогнах за украсата на Белия дом през последните дни и бях там в понеделник, когато тя бе официално открита. И той (Макрон) ще види тази красива коледна украса. Ще бъде много вълнуващо, защото много хора дойдоха от различни краища на страната, за да помогнат.

Ейми Ковач – социален работник от Тексас

Последната визита на Макрон в Белия дом бе през април 2018 г, когато разговаря с Доналд Тръмп.

В петък френският президент ще отиде в Ню Орлиънс, където ще обяви планове за разширяване на програмите за обучение по френски език в американските училища.