Европа

Еврокомисията предлага замразените руски милиарди да се дадат на Украйна

От Euronews България Euronews България

Да се конфискуват замразените руски активи с цел да бъдат предоставени на Украйна и да се настоява за специален съд към ООН, който да привлече под отговорност виновниците за войната.

Тези две важни задачи очерта пред държавите от ЕС председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Нахлуването на Русия в Украйна донесе смърт, разрушения и неописуеми страдания. Смята се, че досега са загинали над 20 000 цивилни и 100 000 украински военни“, каза фон дер Лайен.

По-късно твърдението за броя на загиналите бе изрязано от видеообръщението на фон дер Лайен, а туитът й бе премахнат. "Не можем да потвърдим тези числа, загубите на украинската армия са служебна информация и се публикуват ограничено", заяви ръководителят на Управление връзки с обществеността на армията Богдан Сеник.  

Първо, Русия трябва да плати за ужасяващите си престъпления, включително за престъплението агресия срещу суверенна държава.

 

Ето защо, като продължаваме да подкрепяме Международния наказателен съд, ние предлагаме да се създаде специализиран съд, подкрепен от ООН, който да разследва и преследва престъплението на Русия, свързано с агресията. Готови сме да започнем работа с международната общност, за да получим възможно най-широка международна подкрепа за този специализиран съд.

Урсула фон дер Лайен

„Второ, Русия трябва да плати и финансово за причинените от нея разрушения. Щетите, понесени от Украйна, се оценяват на 600 милиарда евро. Русия и нейните олигарси трябва да компенсират Украйна за щетите и да покрият разходите за възстановяване на страната. Ние разполагаме със средствата да накараме Русия да плати. Блокирахме 300 млрд. евро от резервите на Руската централна банка и замразихме 19 млрд. евро от парите на руските олигарси“, изчисли предсетателят на ЕК. „В краткосрочен план бихме могли да създадем, заедно с нашите партньори, структура, която да управлява тези средства и да ги инвестира. След това ще използваме приходите за Украйна. А след като санкциите бъдат отменени, тези средства следва да се използват така, че Русия да изплати пълна компенсация за щетите, нанесени на Украйна“, допълни тя.