Европа

Заобикалянето на санкциите срещу Русия – вече престъпление

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Нарушаването на европейските санкции скоро ще бъде добавено към списъка на „престъпленията на ЕС“. Това съобщи Съветът на ЕС след единодушно решение.

Санкции срещу Русия бяха приети заради нахлуването ѝ в Украйна и е от съществено значение тези мерки да бъдат изцяло приложени. Засега държавите от Съюза имат различни определения за това какво представлява нарушение на санкциите и какви наказания трябва да се прилагат в такива случаи. Това може да доведе до различна степен на прилагане на санкциите и до опасност от заобикалянето им. Санкционираните могат да запазят достъп до своето имущество и да поддържат режими, към които са насочени мерките на ЕС, се пояснява в съобщение на Европейския съвет.

Включването на нарушаването на санкциите в списъка на "престъпленията на ЕС" е първата от двете стъпки за осигуряване на сходно прилагане на санкциите в целия Съюз и за пресичане на опитите за заобикалянето или нарушаването им. След решението на Съвета следва Европейската комисия да представи предложение за правила за определяне на престъпления и наказания при нарушаване на санкциите. Предложението ще подлежи на одобрение от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

Според действащите правила, "престъпленията на ЕС" са тероризмът, трафикът на хора и сексуалната експлоатация на жени и деца, незаконният трафик на наркотици и оръжия, прането на пари, корупцията, подправянето на разплащателни средства, компютърните престъпления и организираната престъпност.