Свят

САЩ припомниха за санкции срещу руснака Пригожин за изборна намеса

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Съединените щати припомниха за наложените санкции срещу близкия до Кремъл руски олигарх Евгений Пригожин след негово изявление, че Русия се е намесвала, се намесва и ще продължи да се намесва в демократичния процес в Щатите. 

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че този коментар е "смело признание, което изглежда като проява на безнаказаност" от Москва срещу действията на Пригожин.

 

Не очакваме президентът Путин да действа срещу него. Искаме да видим Руската федерация да действа срещу някой, който толкова открито се хвали с намеса в изборите на суверенна държава. Бихме очаквали това от отговорна правоприлагаща система, от отговорно правителство. Но знаем, че не можем да очакваме това от Русия.

Нед Прайс, говорител на Държавния департамент

От Белия дом заявиха, че няма конкретни достоверни заплахи за сигурността на междинните избори във вторник.

 

Добре е известно и документирано в публичното пространство, че субекти, свързани с Евгений Пригожин, са се опитвали да повлияят на изборите по света, включително в Съединените щати. Щатите работиха за разкриване и противодействие на опитите за злонамерено влияние на Русия. Евгений е познато лице, санкционирано от Съединените щати, Великобритания, а също и от Европейския съюз.

Карин Жан-Пиер, говорител на Белия дом

През 2018 г. няколко руснаци, сред които и Пригожин, както и три руски компании, бяха обвинени от САЩ за провеждането на кампания в социалните мрежи с цел създаване на разногласия сред американците преди президентските избори през 2016-а.