Свят

Започват междинните избори в САЩ – Защо са важни, как се гласува и какво може да се промени?

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
US Election 2022 Biden Trump 22290371492503 Доналд Тръмп и Джо Байдън, снимка: AP

ОБНОВЕНА 08.11.22 Днес ще се проведат междинните избори в Съединените Американски Щати. Междинните избори са общи избори, провеждащи се през ноември на всеки четири години - на половината от четиригодишния мандат на президента.

Освен важни сами по себе си за избиране на представители в двете камари на Конгреса, те показват и какви са настроенията към действащият президент и важна индикация за това, какво може да се случи на изборите за президент на Щатите след две години.

 

 

Защо междинните избори в САЩ имат значение (дори за Европа и България)

Като водеща военна, икономическа и най-вече културна сила към момента, политическите избори в Съединените Щати дават отражение по целия свят. Най-важните международни теми са войната в Украйна, идващата икономическа криза, енергийната криза (която засяга Щатите далеч по-малко, отколкото Европа) и справянето с инфлацията.

Войната в Украйна и отношението към нея едва ли обаче ще претърпи промени, независимо дали Републиканците или Демократите контролират двете камари на Конгреса. Нито една от двете партии не е заявила намерение за пряко включване в конфликта, нито пък за прекратяване на мащабните военни помощи и заеми, които Щатите предоставят на Украйна. Макар и важна международна тема, в самата страна американците, които заявяват, че са изключително или много загрижени за поражението на Украйна, спада от 55% през май до 38% през септември, според данни на NPR (Американското обществено радио).

Най-голямата тема за американците без съмнение са икономиката и инфлацията – съответно 85% и 78% отбелязват това като единствената или изключително важна тема в изследване на
„Уошингтън пост“.

 

Едва излязла от поразяващите ефекти на КОВИД кризата, икономиката на Щатите се сблъска с войната в Украйна и нейните потресаващи икономически последици. Републиканците се опитват да насочат дебата в междинните избори към темите, където според тях демократите са най-слаби: Цената на бензина и хранителните стоки, както и опасенията на някои избиратели от нарастващата престъпност и пресичането на границите.

Демократите не бяха сигурни за какво да говорят, за да мотивират избирателите, докато Върховният съд не отмени решението "Роу срещу Уейд", а с него и 50-годишната федерална защита на абортите.

 

За какво всъщност ще гласуват американците?

Федералното правителство на САЩ (т.е. националното правителство) се грижи за имиграцията, външните работи и печатането на пари. Правомощия, като например данъчното облагане, законотворчеството и правоприлагането, се поделят между щатските и федералните правителства.

Федералната власт е разделена на три различни клона на управление - изпълнителна власт (президентът и неговият кабинет), съдебна власт (Върховният съд) и камарите на Конгреса на САЩ.

Конгресът е разделен на две камари – долна (Камара на представителите) и горна – Сенатът.  

 

 

Камарата на представителите

Камарата на представителите има 435 члена с право на глас. На сесиите присъстват и шестима членове без право на глас, които представляват цялостно държавата и нейната столица Вашингтон. На всеки щат се разпределят различен брой представители в зависимост от населението му. Калифорния е най-големият щат с 53 представители, докато седем щата имат само един представител - Аляска, Уайоминг, Монтана, Северна Дакота, Южна Дакота, Върмонт и Делауеър.

Представителите имат двугодишен мандат, а цялата камара се преизбира всеки ноември през четните години.

Като част от законодателната власт в Конгреса на САЩ Камарата на представителите има контрол върху това кои закони се гласуват.

 

Сенат

Сенатът има по-малко членове - само 100, като всеки щат има по двама сенатори, независимо от големината му. През ноември ще се гласува за около една трета от Сената на САЩ - 35 места.

Сенаторите имат шестгодишен мандат, но няма ограничения за броя мандати и много от тях остават на тази длъжност в продължение на десетилетия. Най-дългогодишният американски сенатор е демократът Робърт Бърд, който представлява Западна Вирджиния в продължение на 51 години, преди да почине на поста си през 2010 г.

Вицепрезидентът на САЩ има водеща роля в Сената, като изпълнява функциите на председател на камарата. Сенатът има правомощията да одобрява или блокира всички нови закони, да обсъжда и утвърждава всички президентски назначения на високи постове (според случая), а също и да провежда следствени процеси срещу президента в процес, известен като импийчмънт.

В 36 щата ще се проведат и избори за губернатори.

 

Какви са прогнозите?

 

Камарата на представителите

Според повечето прогнози в камарата на представителите мнозинство ще вземат Републиканците. На 8 ноември американците ще гласуват за пълния състав на Долната камара - 435 места.

В момента я контролират демократите с 220 членове срещу 212 за републиканците. Три места до 435 в момента са вакантни. Това означава, че на GOP (Републиканците) им трябват само още шест места над сегашният им резултат, за да доминират в Камарата на представителите.

 

Според проучванията, от които най-новото е на Politico, демократите могат да разчитат на 147 напълно сигурни места, а републиканците - на 159. Вероятните за демократите са още 25, а за републиканците – 38. Към това различни сондажи добавят за DEM още 24, а за GOP – 14. „На кантар“ са 28.

В исторически план непопулярността на президента води до загуба на десетки места в Камарата на представителите по време на междинните избори, а рейтингът на Байдън е на изключително ниски нива.

 

 

Сенат

В горната камара нещата изглеждат по-сложни. Към момента демократите имат съвсем леко предимство. Всъщност републиканците имат 50 места от 100, а DEM са 48 плюс двама „независими“, които гласуват заедно с демократите. Решаващият глас идва от вицепрезидента Камала Харис.

Няма да се гласува за 36 места, контролирани от демократите и за 29 на републиканците. 35 члена, които ще бъдат на избори, по последни прогнози са разделени 14:21 в полза на GOP, което би запазило 50:50 разпределението.

От тези 36 места твърдо при DEM отиват седем  - Калифорния, Мериленд, Илинойс, Ню Йорк, Орегон, Върмонт и Хавай.

Републиканците могат да считат за сигурни 13 – Луизиана, Канзас, Арканзас, Алабама, Южна Дакота, Северна Дакота, Айдахо, Индиана, Южна Каролина, Кентъки и две места в Оклахома.

Вероятно за демократите ще отидат Вашингтон и Кънектикът, а за републиканците Мисури, Айова и Юта.

По-скоро за  DEM са Ню Хемпшир, Колорадо и Аризона, а за GOP – Флорида, Охайо и Северна Каролина.

Ключовите щати „на кантар“, в които ще е основната битка и които могат да дадат заветния за републиканците щат в повече са Уисконсин, Джорджия, Пенсилвания и Невада.

За да имат мнозинство в Сената, GOP трябва да спечели три от тях. Или да обърне някой от другите щати, където вероятност за това има в Аризона и Ню Хемшир. Демократите пък вероятно ще „дадат битка“ в Северна Каролина, Охайо и Флорида.

 

Какво ще се случи, ако Републиканците овладеят и двете камари на Конгреса?

На първо място това би означавало, че битката на следващите президентски избори в САЩ ще бъде със сигурност същата като на предишните президентски избори в САЩ – Байдън срещу Тръмп. Както вече писахме, Тръмп използва почти изцяло тези две години за да овладее напълно GOP, a междинните избори се явяват като своеобразен вот на доверие в неговата републиканска партия.  Почти изцяло, защото с партийни дела се занимаваше в промеждутъците, в които не беше викан да дава обяснения и показания по различни дела, инспирирани от демократите. Това е и едно от нещата, за които GOP вероятно ще си „върне“ с обратен знак, започвайки разследвания срещу Байдън и неговия син Хънтър.

Rasmussen Approval Rating Рейтингът на Байдън - източник Rasmussen Reports

Републиканците от Камарата на представителите публикуваха план за изразходване на повече средства за охрана на границите, отмяна на новото финансиране за Службата за вътрешни приходи и вероятно разширяване на местните сондажи за нефт и природен газ.

Сенатът може да блокира политическите и съдебните кандидатури на Байдън, включително ако неочаквано се открие място във Върховния съд. Въпреки опитите за насаждане на страх, досега няма официална позиция на Републиканците за премахване на узаконения аборт, въпреки, че някои членове са се обявили в подкрепа.

В международната политика също едва ли ще има големи промени в отношенията с други държави. Влиянието от изборния резултат, обаче е по-скоро символично и е възможно да даде пример, който да последват на други места – включително в Европа, както видяхме при неочакваната победа на Тръмп през 2016 г.

Най-четени