Европа

Русия санкционира българските оръжейни компании

От Euronews България Euronews България
Russia Putin 22311586565688 Снимка: AP

Русия наложи на 74 компании от 11 страни, сред които и България, контрасанкции в сферата на военнотехническото сътрудничество, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на кабинета в Москва.

Сред санкционираните български компании са "Терем", "Арсенал", "Дунарит", "Емко".

Руското правителство одобри списък с юридически лица, спрямо които ще се прилагат специални икономически мерки. Съответното постановление е изготвено, както предвижда указ на президента Владимир Путин за "ответни специални икономически мерки във връзка с неприятелски действия от страна на някои чуждестранни държави и международни организации".

Списъкът включва 74 организации от България, Великобритания, Германия, Канада, Литва, Словакия, Полша, Чехия, Черна гора, Естония и САЩ. Забранява се сключването на сделки в сферата на военнотехническото сътрудничество с компаниите от този списък, се казва в съобщение от пресслужбата на правителството. 

През май т. г., изпълнявайки същия указ, руското правителство одобри друг списък с юридически лица, спрямо които се прилагат специални икономически мерки. В него бяха включени над 30 организации, повечето - бивши дъщерни предприятия на "Газпром".

Списък със санкционираните български компании:
 
"Арсенал"
ВМЗ -  Сопот
"Бета Корп"
"Аркус" Ко
"Дунарит"
"Терем"
"Балканроус Трейдинг"
"Балкан Хънтър"
"ЕЛ карт"
"ЕИМ Трейд"
UMT / УМТ
"Сейдж Консултантс"
"Хартфорд интернешинел Груп"
"Металика-АБ"
"Емко"