Свят

Иран призна, че е снабдявал Русия с дронове

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Иран призна за пръв път, че снабдява Русия с бойни дронове, с които тя нанася опустошителни удари по цели в Украйна. Външният министър на ислямската република каза, че трансферът е бил преди началото на войната на Москва срещу Украйна.

Коментарът на Хосейн Амир Абдолахиан бе направен след месеци на объркващи съобщения от Иран относно доставката на оръжие, докато Русия използва безпилотните самолети, за да нанася удари по украинската енергийна инфраструктура и цивилни цели.

Що се отнася до възмущението на някои западни държави, че Ислямска република Иран е предоставила на Русия ракети и дронове, за да ѝ помогне във войната в Украйна, частта за ракетите е напълно невярна, за дроновете е вярна, ние дадохме ограничен брой дронове на Русия месеци преди войната в Украйна. Съгласихме се с украинския външен министър те да ни предоставят всички доказателства, които имат, че Русия използва ирански дронове в Украйна.

Амир Абдолахиан, министър на външните работи на Иран

Топ дипломатът добави, че Иран продължава да държи на спирането на конфликта.

По-рано ирански представители отрекоха твърденията, че Техеран доставя оръжие на Русия за войната ѝ срещу Украйна. През тази седмица посланикът на Иран в ООН нарече обвиненията "напълно неоснователни" и повтори позицията на Иран, че запазва неутралитет във войната.

САЩ и техните западни съюзници в Съвета за сигурност призоваха генералния секретар Антонио Гутериш да разследва дали Русия е използвала ирански дронове, за да напада цивилни в Украйна.