Свят

Протестиращите в Иран: „За всеки убит от вас ще въстанат 1000 от нас“

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

„За всеки убит от вас ще въстанат 1000 от нас“. Това стана мотото на хилядите протестиращи иранци, след смъртта на 22-годишната Махса Амини.

Над 40 дни изминаха след смъртта на Махса Амини. Момичето, което почина, след като беше арестувано от нравствената полиция, понеже не носила хиджаба си правилно. Момичето, чиято съдба завинаги може да промени тази на един народ и тираничен режим. Над 40 дни - всеки ден. Хиляди иранци и граждани по целия свят се противопоставят на строгата крайно религиозна власт.

За ситуацията там разговаряме с активиста за човешки права на хората в Иран - Скайлър Томсън.

 

Вече изминаха 40 дни и през тези 40 дни документирахме невероятните 681 протестни точки в 160 града в Иран. И в допълнение повече от 115 университета. Така че протестът е изключително широко разпространен. Тези протести обхващат географски райони, обществени и полови различия, което е наистина уникално.

Скайлър Томсън, активиста за човешки права на хората в Иран

В средата на септември иранското правителство за пореден път спря интернет за повечето от своите 84 милиона граждани в цялата страна, като прекъсна мобилните данни, работата на популярни социални медийни платформи и ограничи интернет услугите. Неуспешен опит на модел на дългогодишна цензура да се попречи на масовото недоволство и гняв на хората от Иран. От години Информационна агенция "Активисти за човешки права" проучват на терен масовите нарушения на основни права и свободи. Сега тяхната мисия е по-важна, но и по-трудна от всякога.

За съжаление броят на жертвите е доста висок. Статистиката ни в HRA показва, че са загинали 270 души. Това включва 39 деца. Най-малкото от тези деца е момче на 11 години - застреляно и убито от силите за сигурност. Много е трудно да се документира дълбочината на нарушенията, когато интернетът е спрян. В допълнение към тези смъртни случаи виждаме и чудовищни наранявания. Силите за сигурност използват оръжия за пейнтбол и стрелят в очите на хората. Използват пушки, пистолети, стрелят в лицето и в торса. През първите седмици на протестите имаме съобщения за младо момиче на 10 години, простреляно в лицето от силите за сигурност. За щастие тя оцеля, но когато имаме подобни съобщения, можете да си представите мащаба и бруталността, която се случват на място.

Скайлър Томсън, активиста за човешки права на хората в Иран

Според оценки на правозащитната организация на Томсън в допълнение към тези смъртни случаи и наранявания са арестувани и близо 14 000 души.

„Това са масови случайни арести като средство за заглушаване на хората“, посочи Томсън.

Макар че са водени от поколението Z, те са подкрепяни от хора с по-висока възраст. Макар че са водени от жени, те са подкрепяни от мъже. Те продължават, защото тези хора на място усещат солидарността по целия свят. Не мисля, че скоро ще се приберат по домовете си.

Скайлър Томсън, активиста за човешки права на хората в Иран

Младите хора в Иран не се страхуват да се противопоставят на тази морална полиция и на този режим, който потиска основни свободи и човешки права. Поколенията преди поколението Z не бяха свързани със западния свят, с външния свят около тях, дори в същия регион. Тъй като са били толкова откъснати, те не са имали достъп до социалните медии, какъвто сега имат поколенията Z в Иран.

Мисля, че това наистина им дава повече възможности. Разговаряме с майки, които стоят до малките си дъщери, и те казват същите неща. Те казват: „Виждам, че дъщеря ми иска да може да прави избори за себе си“. И затова са на улицата и до тях.

Скайлър Томсън, активиста за човешки права на хората в Иран

Седмици наред хората на Иран отказват да се приберат по домовете си. След смъртта на Махса Амини все по-малко хора продължават да подкрепят режима.

Любимият ми слоган, който протестиращите казват гласи: „За всеки убит от вас ще въстанат 1000 от нас“. И мисля, че това е наистина емблематично за това, което виждаме. този режим продължава да се опитва да репресира насилствено собствения си народ. А те продължават да излизат по улиците и да изискват правата им да бъдат защитени.

Скайлър Томсън, активиста за човешки права на хората в Иран

Светът гледа към Иран, но и иранците гледат към света. С надеждата това да не бъдат поредните масови протести, а всъщност стъпка към така чаканата революция.

По думите на Томсън Германия вече е заявила, че е готова да поеме инициативата с механизъм за разследване.

Според нея точно от това се нуждаят иранците в момента и призова другите държави членки на Съвета по правата на човека към ООН да застанат зад Германия и нейната инициатива за този вид механизъм да продължи да се развива.

Вижте интервюто във видеото.