Свят

Насилието и недоволството в Иран продължават с неотслабваща сила

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Протестите в Иран се превърнаха в кървава разправа. В град Захедан, столицата на провинция Систан и Белуджистан, свидетели съобщават, че силите за сигурност са открили огън по протестиращи. Има съобщения, че при последния протест са загинали най-малко шестима души, включително 12-годишно момче.

Демонстрацията се проведе под лозунги срещу шиитската теокрация. Един от центровете на протестите е джамията Маки - най-голямата сунитска джамия в Иран, където жителите се събират за традиционните петъчни молитви. Там се чува и стрелба.

От началото на протестната кампания в Захедан са убити най-малко 30 души. Властите смятат, че работата на службите за сигурност при разпръскването на протестите е незадоволителна, а началникът на полицията е уволнен. 

Демонстрации се проведоха и в други градове в Иран. Центърът на особено мащабните демонстрации беше Махабад, определян като столицата на ирански Кюрдистан, където силите за сигурност стреляха по множеството. Протестите в Иран не стихват от месец и половина насам. Те започнаха със смъртта на Махса Амини, 22-годишна иранка от кюрдски произход, която беше задържана от полицията в средата на септември и изпадна в кома в ареста, след което почина.

Междувременно Иранската революционна гвардия каза, че нейното разузнавателно звено е осуетило бомбена атака в град Шираз два дни след смъртоносната стрелба в светилище в града. При стрелбата в сряда в гробницата с джамия "Шах Чераг", отговорност за която пое "Ислямска държава", загинаха 15 поклонници. Близките на семейство баща, майка и син, убити при масовата стрелба в иранска джамия, призова властите да "отмъстят" за смъртта им.

 

Сестра ми е избягала, за да спаси живота си. Защо тя, съпругът ѝ и синът им трябва да загинат? Другият им син, Артин, е бил тежко ранен в ръката. Такива неща не бива да се случват. Те бяха невинни, просто бяха в джамията, за да се молят.

Ширин Есмаил, 56 г., сестра на жертвата Захра Есмаил

Трябва да кажа на нашите врагове, че ние, иранците, сме мюсюлмани и шиити. Ние не сме от тези, които ще се откажат от революцията си толкова лесно. Ние сме се заклели. Ще устоим до последната капка от кръвта си.

Абас Есмаили, 59 г., брат на жертвата Захра Есмаили

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей се зарече да отмъсти на тези, които заплашват сигурността на страната му. Официални представители казаха, че са арестували стрелеца, отговорен за атаката срещу светилището. Нападението рискува допълнително да засили напрежението в страната.