Цвят

Невиждана горещина в океаните унищожава кораловите рифове

От Euronews България Euronews България
Coral Reef Screenshot22

"Изключително неочаквано и извънредно"-избелването на коралите никога досега не е било толкова силно, твърдят експрети.

"Това нямаше да се случва, ако ги нямаше климатичните промени", казва ръководителят на програмата на САЩ за наблюдение на кораловите рифове.

Температурите на океаните, които са се повишили "безумно много", могат да доведат до най-лошото глобално избелване на коралите в историята.

То е толкова лошо, че учените се надяват на няколко урагана, които да предизвикат охлаждането на океаните.

Повече от три пети - 62,9% - от кораловите рифове в света са силно засегнати от избелването, което започна миналата година и все още продължава.

Това се доближава до рекорда от 65,7% през 2017 г., когато от 2009 до 2017 г. загинаха около една седма от коралите в света, казва Дерек Манзело, координатор на програмата за наблюдение на кораловите рифове на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA).

Когато водата стане прекалено гореща, коралите, които са живи същества, се избелват и понякога умират.

Reef Barrier Pixabay Бариерен риф, Снимка: Pixabay

Колко силно е избелването на коралите в Атлантическия океан?

В Атлантическия океан, край бреговете на Флорида и в Карибскo море, около 99,7% от кораловите рифове са засегнати от "много сериозна" загуба на стахорни и елхорни видове, заяви Манзело в четвъртък на месечната информационна среща за климата на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

В 62 страни се наблюдават увредени корали, като в Тайланд е затворен един от посещаваните от туристи острови, за да се опитат да спасят коралите там.

Метеоролозите твърдят, че "Ла Нина" - естествено захлаждане на части от Тихия океан, което променя времето в световен мащаб - се очаква да се развие скоро и може би да охлади малко океаните, но Манцело заяви, че това може би ще се случи е твърде късно и много слабо.

"Все още съм много притеснен за състоянието на кораловите рифове по света, защото в момента наблюдаваме неща, които са много неочаквани и прекомерно опасни. Това нямаше да се случи без изменението на климата. Всъщност това е основният елемент на затоплянето на океана, което наблюдаваме", каза Манцело.

Към всичко това се прибавят изригването на подводен вулкан, промените в Ел Ниньо- естественото затопляне на океанските води (обратната страна на Ла Нина) и намаленото замърсяване със сяра от океанските кораби.

В нов анализ този четвъртък бившият главен специалист по климата на НАСА Джеймс Хансен заяви, че "ускоряването на глобалното затопляне вече е трудно да се отрече".

Koral Coral AP Снимка: АР

Защо учени океанолози се надяват на урагани?


При коралите всичко зависи от това колко гореща е водата, а "през последната година температурата на океана се е променила до неузнаваемост", казва Манцело. Той каза, че ураганите издигат хладна вода от морските дълбините и се отразяват благоприятно на кораловите рифове, ако не ги ударят директно.

"Ураганите могат да бъдат опустошителни за рифовете", казва Манцело. "Но от гледна точка на цялостната картина и на сегашната ситуация, в която се намираме, сега те са ниха се отразили благоприятно, което е малко смущаващо."

В сряда в онези части на Атлантическия океан, където често се развиват урагани, температурата на океанската вода, измерваща топлината на водата в дълбочина, е била равна на тази характерна за средата на август, заявиха изследователите на ураганите Брайън Макнолди от Университета в Маями и Фил Клоцбах от Университета на щата Колорадо.

Миналия месец океаните в света счупиха рекорда за най-топъл април в историята. Това беше 13-ият пореден месец, в който световните морета чупят рекорди, и тъй като океаните бавно се охлаждат или затоплят, вероятно ще има още рекорди, каза Карин Глийсън, ръководител на отдела за мониторинг на климата в NOAA.

Защо кораловите рифове са толкова важни?

Кораловите рифове са от ключови за добива на морска храна и за туризма в световен мащаб. В научни изследвания от дълго време се твърди, че загубата на коралите е една от големите преломни точки на предстоящото увеличение на температураите, тъй като светът се приближава към затопляне с 1,5 градуса по Целзий (2,7 градуса по Фаренхайт) от прединдустриалното време. Държавите-членки  Чрез Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Китай, Русия, Индия, Япония, Тунис, Германия, Канада, Южна Корея, Франция, Иран, Турция, Чехия, Андора, Австралия, и Европейският съюз се съгласиха да се опитат да спазят тази граница до по-малко от 2 градуса по Целзий до 2050 г. в сравнение с периода преди индустриализацията. 

"Кораловите рифове са една от най-разнообразните екосистеми на планетата", казва Андрю Пършинг, биологичен океанолог, който е вицепрезидент по научните въпроси на Climate Central. "Това е екосистема, която буквално ще наблюдаваме как изчезва в рамките на нашия живот".