Свят

Учени работят за спасяване на кораловите рифове от избелване

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В Мексиканския залив, на около 160 км от брега на Тексас, се намират едни от най-здравите коралови рифове в света. Това са подводни планини, покрити с жълти, оранжеви и розови корали. В рифовете в Националния морски резерват "Флауър Гардън Банкс" има огромно количество от тях. Те са над 50% в някои райони на резервата, в сравнение с едва 10% в Карибския басейн и Северозападния Атлантически океан. Рифовете са разположени на около 18 метра под повърхността. Но учените се опасяват, че скоро и те ще станат жертви на затоплянето на климата.

Рекордните горещини през лятото опустошиха множество рифове, причинявайки им така нареченото избелване. Прекалено топлите води оставят коралите без цветните им водорасли и те побеляват. Ако температурите паднат, те могат да оцелят, но стават по-уязвими към болести и могат да умрат.

 

Тъй като кораловите рифове намаляват по целия свят, когато открием здрави, искаме да ги запазим такива. Те служат като хранилище за това, което може да помогне за възстановяването на други рифове в бъдеще. За поддържането на тези рифове в добро здраве се работи непрекъснато от 1989 г. насам, но първите посещения за мониторинг са направени още през 70-те години на миналия век.

Кели Дринен, специалист по образование и информационни дейности

 

През тази година най-малко 35 държави и територии край пет океана и морета са жертви на масово избелване. Климатичните модели сочат, че от 2040 г. нататък всички корали в света ще страдат от силно избелване. Но в Тексас то все още е умерено.

Това е един от 15-те национални морски резервата и единственият в Мексиканския залив, които обхващат 414 квадратни километра.

Проучването на по-дълбоките местообитания на резервата ще помогне за подпомагане на възстановяването на рифовете. Изследователите проучват и генетиката на коралите от "Флауър Гардън Банкс“ и работят за оздравяването им.

 

Когато температурата на океана се затопли, това не е добре за кораловите рифове. Те се стресират и след това побеляват и се избелват. Когато коралите избелеят и нямат достатъчно време да се възстановят, защото температурите остават твърде високи, те умират. Ако нямате корали, нямате риф, а ако нямате риф, рибите нямат място за живеене. И тогава цялата екосистема може да се промени.

Мишел Джонстън, изследовател еколог

 

Според учените един от начините да се помогне на рифовете да останат здрави е да се намали стресът. Това ще стане с осигуряване на места за акостиране на лодки, така че котвите им да не увреждат рифовете.

Кораловите рифове поддържат около една четвърт от всички морски видове. Освен местообитание за рибите, те подпомагат търговския риболов и носят приходи от туризъм.