Свят

Как се справя светът в борбата срещу глобалното затопляне – отговорите ще търсят лидери на Конференцията на ООН в Дубай

От Euronews България Euronews България

Обединените арабски емирства посрещнаха хиляди гости в Дубай за 28-та Конференция на страните на ООН по изменението на климата. Под съмнение бе поставено обаче колко усилия ще положи богатата на петрол страна, за да помогне за смекчаване на ефектите от климатичната криза.

Надявам се на тази конференция да говорим по-малко и да правим повече. На първо място е действието - то е най-важно. Изменението на климата е истинска война, а ние сме нейните бежанци.

Арсен Кинтоно, климатичен активист

Според експерти, 2023 официално е най-горещата година. Това е само една от темите, които ще бъдат обсъдени на срещата. 

Тази година преговорите ще включват първата по рода си оценка как се справя светът в борбата срещу глобалното затопляне и трябва ли напълно да се откажем от изкопаемите горива. Обединените арабски емирства назначиха Султан Ал Джабер, главният изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби, за председател на конференцията. 

Осъзнаваме много добре, че провеждаме тази среща в Дубай - един от най-големите износители на изкопаеми горива в страна, зависеща пряко от този бизнес. Не се опитваме да скрием истината. Смятаме, обаче че това е правилното място за провеждане на тази конференция, на която призоваваме точно за постепенно премахване на изкопаемите горива.

Бриджит Бърнс, климатична активистка

Според Ал-Джабер и колегите му това, че компаниите за изкопаеми горива са част от разговора е значително важно за постигането на промяна по казуса. Природозащитниците обаче продължават да се съмняват в техните намерения.