Свят

Климатичните промени застрашават морските костенурки

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Плажовете във Флорида са един от най-важните инкубатори за морски костенурки в света, тъй като всички седем вида от тези животни се смятат или за застрашени, или изчезващи. Тази година броят на гнездата на костенурките в американския щат нарасна до рекордни нива, невиждани от 2016 г. насам.

"Ръстът, който наблюдаваме почти в целия щат се дължи на усилията за опазване на околната среда, които бяха предприети през последните десетилетия на миналия век. Промените в правилата за риболов позволиха поне някои от по-големите видове морски костенурки да оцелеят. Законът за застрашените видове също има доста голям принос за това", казва Джъстин Перо от Център за морска флора и фауна “Лоджърхед”

Костенурките излизат на брега през лятото и там снасят яйцата си. Преди да се върнат в морето, ги заравят в пясъка. Само една на хиляда от излюпените костенурки обаче оцелява до зряла възраст.

Повечето гнезда в един от участъците на крайбрежието бяха унищожени тази година от урагана Идалия. Промените в климата също се отразяват на региона, защото предизвикат покачване на морското равнище, което намалява броя на плажовете.

“С изменението на климата и замърсяването с пластмаса се появяват нови заплахи за костенурките. Към тях можем да прибавим и загубата на хабитатите, покачването на морското равнище и укрепването на бреговете... Заради тях броят на гнездата е доста по-малък в сравнение с това, което би трябвало да бъде”, допълва Перо.

Експертите казват, че в продължение на милиони години костенурките са се приспособявали към измененията на климата. С ускоряването на тези промени обаче видовете може да не успеят да се адаптират в бъдеще.