Свят

Учени търсят нови начини да опазят популациите на корали

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Високите температури и климатичните промени се отразяват на популациите на корали по целия свят. Топлите води на океаните водят до т.нар. "избелване", при което коралите губят цвета си и водораслите, които им осигуряват храна. В търсене на решение на този проблем австралийски учени опитват сами да хранят коралите.

Коралите имат нужда от оптимално хранене, за да растат, да се възпроизвеждат и да оцеляват при болести и промени в околната среда. Когато се избелят, губят връзка с малките водорасли, които живеят в тъканите и обикновено им осигуряват необходимите хранителни вещества, за да живеят.

Джен Матюс, изследовател

А бързото намиране на решение може да се окаже решаващо и за опазването на Големия бариерен риф, където се намират около 10% от коралите в света. С всяка изминала година състоянието му се влошава - по данни на австралийските власти през последните 25 години в рифа е наблюдавано масово избелване най-малко 6 пъти.

За да предпазим кораловите рифове още сега, най-важното е да намалим въглеродните емисии. И то възможно най-бързо.

Селина Уорд, биолог

Междувременно температурите в океаните се покачват - през 2022 г. водите им са били най-топлите, откакто се води статистика. Над 90% от излишната топлина, която се отделя в атмосферата, се абсорбира от океаните.