Свят

ЕС: Трябва да смекчим последиците от климатичните промени

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Vopke Hukstra AP Снимка: AP архив

Международната общност ще се събере в Дубай за тазгодишната конференцията по изменението на климата. Европейският съюз възнамерява да изрази позицията си с едно просто послание към своите партньори - нека покажем амбицията си за промяна. 

Летвата е много висока, не защото искаме да е така, а защото учените ни съветват така. Ние като световна общност трябва да направим всичко възможно да смекчим последиците от климатичните промени и да намалим вредните емисии. Това е единствената ни надежда.

Вопке Хукстра, еврокомисар по въпросите за климата

За Блока, изготвянето на първия глобален преглед на конференцията ще бъде важна стъпка в това да бъдат оценени усилията, положени след Парижкото споразумение. Също така те ще могат да обсъдят какво още трябва да се направи, за да се ограничи глобалното затопляне. 

Реалността е такава, че трябва да променим посоката си или просто трябва да действаме по-бързо. Искаме държавите да се ангажират и да правят повече.

Вопке Хукстра, еврокомисар по въпросите за климата

От Брюксел и развитите страни се очаква да вземат решение спрямо финансирането на действията в областта на климата и фонда за щети, създаден по време на предишната конференция. Все още остава неясен обаче списъка на държавите, които ще направят вноски към него. 

В рамките на ЕС, работим неуморно за да успеем да получим повече финансиране и да можем да се справим с щетите. Аз съм по-оптимистично настроен и смятам, че ще можем да постигнем желаната цел.

Вопке Хукстра, еврокомисар по въпросите за климата

Хукстра споделя, че за него е трудно да посочи показателите, които ще определят дали тази конференция е била успешна или не. Според наблюдателите ще бъде нужно да се разгледат амбициозността на обявените ангажименти и да се прецени дали те са изпълнявани от международната общност или не.